Perillä varjokuvia

Tiesin, että minulle mieleinen orkesteri soittaa Iso-Valkeisella, mutta matkan takia viikolla en jaksaisi ajaa sinne. Tunnonvaivoja äidin ja tyttären takia potevana yhdistin kaikkien rakkaitten näkemisen.

Niin, iloinen oli ilme äidilläni, mutta muistissa oli tapahtunut selkeää heikontumista. Välillä tunsi minut ja välillä sotki sisareeni. Hänen kysymyksensä, oliko kyseessä aamu vai ilta hämmästytti minua ensin, vaikka oli ruokailemassa, kun menin katsomaan häntä. Onneksi liikuntakyky on tallella. Kyllä siinä pakosta ajattelen, kuljenko samoja polkuja hänen perässään.

Tyttäreni vointi oli ennallaan. Pyörätuolissa edelleen hän odottaa ajan kulumista ja jalkojensa paranemista.  Kyllä nuorta ihmistä katsoessani mietin, mikä tarkoitus kaikella tässä elämässä on. Miksi emme useinkaan muista arvostaa omaa terveyttämme. Se on usein itsestään selvyys, että pystymme liikkumaan omin avuin ja varsinkin me tanssin harrastajat, jotka käytämme jalkojamme jos minkälaisissa toiminnoissa.  Luin kauan sitten  kirjan " Jos jokainen putoaisi paikaltaan". Siihen on koottu vammaisten vuoden 1981 kirjoituskilpailujen aineistoa. Ajatuksia se herätti.

Ravintolassa oli tapahtunut korjauksia  ja tanssitila oli suurempi kuin ennen. Alkuillasta asiakkaita ei ollut paljon ja Handen valitsema levymusiikki ensimmäisen tunnin ajalle oli kyllä viimeisen päälle hyvä. Useimpia tanssilajeja tuli ja hitaissa valsseissa toinen oli ehkä vaikea. Olin istumassa, kun tuttu herra tanssi daaminsa kanssa ohi ja kysyi kai leikillään, että onhan tämä hidas valssi. Olin kai katsonut heidän tanssimistaan, kun minusta on mukava katsella tanssijoita, jos en itse ole lattialla.

Varjokuva aloitti kello 22 ja jäi soittamaan kun läksin yhden nurkilla. Kaikkia tuttuja kappaleita esittivät ja hyvä oli, että Ramikin lauloi, sillä Kyösti taisi olla hieman flunssainen. Sairaslomien pitäminen on kai haavetta soittajilla.

Kun Kyösti alkoi laulaa Jäljet hiekassa, niin minulle tuli muutaman viikon takainen Anttolanhovin tunnelma ja muistot. Esko Rahkonen lauloi silloin sen. Siinä kappaleessa on melodia, joka koskettaa sisintä. Sen tanssiminen onkin jo liian hyvää. Nyt kuuntelin sen.

Uudella Varjokuvan CD:llä olevia kauniita kappaleita esitettiin illan aikana ja osan ajasta vain kuuntelin heitä. Muutaman herran kanssa tanssiminen sujui hyvin, joten liikuntaakin tuli. Hitaat valssit, fuskuja ja chachaata oli tilaisuus tanssia. Samoin rumbaa ja useampi buggina tanssittava kappale. Oikeaa humppaa olisin kyllä tanssinut, mutta herroilla tuntuu olevan kovat halut näihin kädenalitansseihin. Yhden tangoparin tanssin ja ehkä olisin mieluummin kuunnellut sen. Eräs ihan hyvin tanssiva herra innostui pitämään minut lattialla useamman kappaleen peräkkäin ja olihan minulla aikaa.

Olen sanonut, että voin tyytyväisin mielin istuakin illan ja kuunnella Varjokuvan soittamista ja Kyöstin ja Ramin laulua, jos sopivaa tanssiseuraa ei ole paikalla. Nyt oli kyllä tanssituttuja naisia paikalla, joten siltäkin osin oli välillä mukava istua. Eräs nuori neito, 18 vee, tuleva kevään ylioppilas, on kerta kaikkiaan pirteä pakkaus. Vanhakin nuortuu hänen kanssaan. Siis minäkin ja enkä ihmettele niitä varttuneempia herrojakaan, jotka mielellään häntä tanssittavat.

Kotimatka kuutamossa sujui hyvin, kun ei ollut paljon liikennettä ja kesänopeudet olivat voimassa. Yksi ainoa valkoinen pupujussi ymmärsi kääntyä pois alta. Toisia rakkaita pääsen katsomaan lauantaina, joten musiikin laatu on tiedossa ja lajitkin näkee etukäteen valotaululta.