Pitkäperjantai 2.4.2010

Pitkäperjantaina muistelen olleeni useamman kerran Kouvolan Kuntotalon tansseissa ja Antti Huovila laulamassa vai muistanko väärin.

Nyt sitten Jyväskylän Viihdekeskuksessa ei kunnioitettu kirkkopyhää, sillä paljon oli tullut tanssiväkeä paikalle. Kaksi hyvää orkesteria, Markus Sextet ja Sinitaivas, takasivat koko illaksi hyvän tanssimusiikin. Iloisia velikultia oli molemmat soittokunnat täynnä.

Hieman iltaa pilasi tavallisesti Hiihtomajan puolella esiintynyt “Elvis”. Hän kyllä matkii hyvin, mutta hän vei yhden Markus Sextetin 45 minuuttisen. Eli hän lauloi ja Markus Sextet säesti. Orkesterissa ja musiikissa on tapahtunut muutoksia eikä huonoon suuntaan. Sextetin Efe lauloi ranskankielisen kappaleen, jossa oli kaihoa ja jotain surullista siinä kerrottiin. Nuori herra, tukaton, on jättänyt lauluosuuksia vähemmälle, ainakin tänä iltana. Hyvä on kun yhdelle ei tule rasitusta koko illan lauluosuuksista.

Sinitaivas puolestaan esiintyi arvonsa ja maineensa edestä. Joku aika sitten heitä sanottiin pikkufinkuiksi ja taitavat olla edenneet Finkkujen ohi. He osaavat esiintyä ja soittaa tanssiväen mieliksi laajalla ohjelmistollaan. Nuoruuden into heissä näkyy, mutta peittävätkö hyvin pitkäaikaisen, runsaiden keikkojen aiheuttaman vävymyksen. Enpä soisi heidän palavan loppuun ennen aikojaan. Ihminen kun ei ole kone.

Huolimatta pitkistä matkoista, pääsiäisestä, paikalla oli kaukaakin tulleita tanssijoita. Minulla oli ilo tavata ja tanssia monen nykyään harvemmin tapaamani tutun kanssa. Ilta sujui hyvinkin tanssien, minkä kahteen otteeseen tunsin verensokerini laskeneen, juomapuoli jäi kai heikoksi, vaikka kahdet kahvit pullineen kävin nauttimassa, mehua ja vettäkin.

 

Alkuvalssille haki tuntematon herra, ehkä vähän oli tanssiessa rytmihäiriötä. Mutta ensimmäisellä osuudella soitetut tangot sujuivat hyvin ja mieleisesti tutun herran kanssa. Hän hallitsee viennin myös liikenteessäHymy  Myöhemmin yhdet tangot toisen herran kanssa olivat myös oikeat tangot, vaikka olikin ahdasta. Joskus jossain olemme tanssineet väljästikin ja niitä hetkiä aina odotan, kun pääsen tanssimaan hänen kanssaan. Nyt sitten tanssimme lisäksi illan aikana kahdet hitaat, kun ei sopinut juuri muuten tanssimaan. Kolmannet tangot hain itse naistenvuorolla. Herra oli tänä iltana ilman naispariaan. Mainio tanssija. Neljännet tangot sain tanssia Mansen puolen herran kanssa. Siinä sylissä kyllä viihdyn muitakin lajeja, kun sattuu kohdalle. Nyt sitten ihan erillään tanssimme bugin.

Hyvin taitavan nuoren kitaristin isäkin oli tullut katsomaan perjantain menoja ja kovasti hän oli lattialla. Ennätti minuakin hakemaan, vaikka kyllä naismäärä oli taas runsas. Hitaat valssit sujuivat saman kotimäen herran kanssa niin kuin joskus ennenkin. Lopummalla iltaa naistenvuorolla en keksinyt ketään tuttua hitaille valsseille, olin siis hidas. Niinpä lähintä vierasta herraa kysyin ja kannatti kyllä. Oikein hyvin viety.

Illan iloihin kuuluivat Kaakonkulman herrat. Kolme kappaletta. Buggeja tanssin kahden kanssa ja myös sylitanssit ja kolmannen kookkaan herran kanssa kävelyhumppaa. Hän on kyllä mielessäni eniten polkista, joita ennen tanssimme. Joskus kesälavalla hän huiskautti minut rytmiin sopivissa kohdissa ilmaan. Se oli kyllä hauskaa, pudota omille jaloilleen vai maahan asti mahalleenSilmänisku Nyt kyllä on niin, että minulla on painoa liikaa ja ei hänkään enää niin ketterä ole...  

Kuntotalon tanssiherroja sattui käsiini kaksi. Toista hain. Hänen kanssaan meillä on ollut sanahelinää joskus - anteeksi annettu kaikki. Toinen haki ensin ja kuittailin sen myöhemmin. Tuntuu todella mukavalta tavata aiempia tanssituttuja. Humppaa tanssin alkuillasta herran kanssa, jonka tanssi on näyttänyt hyvälle. Hänen humpan kuviot olivat ennen kokemattomat ja en voi sanoa olleeni parhaimmillani siinä viennissäOtsan rypistys

Foksille haki myös tuntematon herra ja se on hakijan kannalta hyvä laji. Joskin askel-viereen toisto ei aina tunnu kovin mielekkäältä. Viimeisenä, mutta ei vähimpänä. Tuttu nuori herra tanssi kanssani polkat, jenkat ja masurkat sekä hitaat valssit ja foksi/fuskun. Chachaat jäivät minulta täysin väliin, kahdet niitä esitettiin. Jos sambaan kroppani ei oikein taivu, ei ainakaan oppien mukaisesti, niin chachaa sujuu huomattavasti paremmin ja pidän suuresti niiden tanssimisesta.

Jäi illasta aikaa muullekin kuin tanssimiselle. Kummankin soittokunnan kanssa muutamat sanat vaihdettiin -ei aikoihin tavattu. Lisäksi paikalla oli yksi orkesteri Helminauhan soittajista. Taas kuulolla ja katselulla niin kuin edelliselläkin kerralla täällä. Hänen kanssaan ylätasanteelta näki hyvin väen, joka aika tiiviinä massani aaltoili tanssilattialla. Touko-kesäkuussa heillä näyttääkin olevan mukavasti keikkoja näilläkin nurkilla.

Tämän illan päätteeksi kotiin ajelin runsaasti tanssi-iloa kokeneena, mutta hieman uupuneena ja polvikin kertoi tuntemuksiaan viime viikkojen rasituksista.