21.04.2011 Kapakanmäellä

Kesän avajaistanssit eivät välttämättä ole minulla erityinen syy lähteä matkojen päähän. Mutta lyhyt työpäivä ja aika valmistautua lähtöön sekä kaksi mieleistä orkesteria sai minut matkalle.

Kirkasta ja kaunista oli luonto ympärillä ja suurin osa matkaa rauhallista tietä joskin pääsiäisen viettoon oli molempiin suuntiin silloin tällöin pikkujonoja. Ajoin pitkän matkan moottoripyörän perässä nopeusrajoituksien mukaisesti. Erään isohkon peltoniityn kohdalla edellä ajava viittilöi pelloille ja sai minunkin katseen sinne. Kaukana takareunalla oli iso lauma valkeita lintuja. En ehtinyt tajuta mitä ne oli, ehkä kurkia, vai hanhia. Tuli ihan Peukaloisen retket mieleeni. Se mukava lastenohjelma menneiltä vuosilta ja sen kaunis tunnussävelmä. Tien varsilla koivun valkeat rungot täplineen näyttivät tosi alastomilta.

Melkein aloitukseen jouduin sisälle. Pihapiirissä oli jo paljon autoja ja lisää tuli tanssiväkeä pitkin iltaa. Varjokuva oli aloittanut valssilla. Sykkeen vuoro tuli sitten ja siinä oli jossain vaiheessa naisten puolituntinen ja pian Varjokuva jatkoi. Näin se ilta sujui orkesterien vaihdellessa.

Ei ollut paikka juuri muuttunut sitten edellisen käyntini, koskahan se olikaan. Yhden käden sormiin sopii kaikki käyntini tälle parketilla. Paljonhan paikalla oli ulkonäkötuttuja, herroissa sellaisiakin, jotka joskus tanssitelleet ja suurin osa tuntemattomia.

Alkuillasta haki humpalle herra, joka kanssa tango takavuosina sujui hyvin. Hän olikin sen lajin harrastaja. Tangot jäivät tanssimatta hänen kanssaan, sen sijaan myöhemmin illalla jotain bugin tyylistä kiersimme lattian reunoja pitkin. Yhden rumbaparin tanssin alkuillasta ulkonäkötutun kanssa. Tiedusteli, missä olen ollut, kun ei ole näkynyt. Onhan siitä aikaa, kun etelän lavoilla tuli käytyä. Nykyisin jonkinasteisessa “umpiossa” tunnen eläväni ja vähän niin kuin vieraalla maalla.

Olin kahvilla kun alkuillan naisten haun puolituntisella kuulin tangon alkavan. Turha sieltä oli kiirehtiä. Omia valintoja tein oikealla naistenhaulla. Kolmea herraa hain. Tuttu varttunut herra talvikisakaupungista. Bugin askeleilla etenimme. Ihan mukavaa. Toinen herra on nuorempaa sarjaa ja tangot ja monet muutkin lajit hän vie erityisen hyvin. Joskus tanssittu. Foksia kai se nyt oli miellyttävillä askelilla. Tuntematon, melko varttunut herra haki foksille, missä askelissa ei juuri intoa ollut. Hidas valssi ja rumba olivat tuttujen herrojen kanssa oikeilla askelilla. Muuta en muistakaan tai ei ainakaan kannata muistella. Eikä kannata muistella sitä, että ehkä ne entisen elämän tutut tanssiherrat, joiden kanssa tuli tanssittua useinkin, eivät enää tunnista edelleen tanssimisesta pitävää mummoa, joka joskus näyttäytyy etelän lavojen huumassa.

Illan tanssimusiikista oli kuitenkin iloa minulle. Niin Varjokuvan tunnelmoinnista kuin heidän polkistaan, jotka ovat juuri oikeilla nopeuksilla soitetut, lauhkeat tanssittavat, vaikka joidenkin mielestä polkat pitää soittaa ja tanssia kuin olisi hengenhädässä. Sykkeen poikien hymyjä kaipaan aika ajoin ja niitä oli kyllä esillä. Helmikuussa tuli 10 vuotta ensi kohtaamisestamme Viihdyttäjä-kilpailujen karsinnoissa. Siitä muistan, että olivat pieniä, siis nuoria ja soittivat hyvin. Nyt kun katson heitä, niin Vesa ja Jari ovat pikkuisen kasvaneet. Toni ja Mika eivät olleet vielä silloin mukana. Heidän musiikkinsa on heidän tyylistään ja yksi kauneimpia on hidas valssi, jonka ensi esitys oli Vesan omissa häissä. Oma tekemä, omalle vaimolle laulettuna ja tanssittu samalla ja oma orkesteri soittamassa. Voiko olla jotain kauniimpaa.

Yöhön lähdin ajamaan puolilta öin ja mietin tätä tanssimaailman nykyistä menoa. Siihen on tullut jotain kylmää. Jos ajattelen viimeistä kymmentä vuotta, niin sitä kovuutta mitä työelämässä on, se on saanut sijansa myös tanssipaikalla. Joskus se kovuus työelämässä esitettiin sanoilla - Tulos tai ulos. Sitä voi soveltaa tanssipaikan ilmastoonkin. Mutta, naiset, mikä sitkeys heissä on, niin tanssipaikoilla kuin muuallakin. Tulla uudelleen ja uudelleen tanssipaikalle ja todeta useimmiten miesvähemmistön olevan paikalla. Heillä on jotain enemmän kuin miehilläSilmänisku