Krouvin lavalla perjantaina 29.5.2009

Perjantai-illan tansseihin Krouvin lavalle on aina ollut mukava ajaa. Isolta maantieltä syrjäisen ja hiljaisen pienemmän maantien kautta kulkeva reitti on kaunis. Vaihtelevan mutkainen tie. Luonto on kauneimmillaan kesän alussa. Lehtivihreä ei ole koivuissa vielä vaihtunut tummempaan sävyyn, jolloin sitä en enää huomaa. Tämä heleä viherrys sen sijaan sattuu suoraan silmiini.

Muutamat lämpimät päivät ovat saaneet lukemattomat kasvit kukkaansa tien varrella, niityillä ja rannan kosteudessa. Kun juhannuskukkakin on violetinsävyisenä jo auennut, niin ei voi kauan enää olla keskikesän juhlaan. Kansa on metsäkurjenpolvelle antanut osuvan nimen. Kun jo niittyleinikki ja rönsyleinikkikin hehkuvat keltaisenaan tien reunassa, niin kesän tuntu on täydellinen. Ja aurinko paistaa lämmittäen myöhään iltaan. Mutta yöllä pois lähtiessäni oli viileätä ja kasvava kuu kiersi Krouvin lavan peltojen yli.

Illan esiintyjät olivat Elixir ja Tommys sekä Charles Plogman. Elixiriä oli jossain päin Suomea kehuttu hyväksi orkesteriksi ja siksipä tuntosarveni olivat herkkinä heidän kohdallaan. Eikä suotta olleet kehumiset. Kolmen miehen yhtye, jossa rumpali oli enimmäkseen äänessä. Oikein hyvä ääni. Jopa niin hyvä, että lähes sama oli ääni kuin Tomi Markkolalla, kun Taivas kalliolla kappaleen esitti. Samoin olivat hyvin esitetty Simo Silmun Mä putoan ja Haavoittumaton. Äänentoistosta ei voinut sanoa moitteen sanaa. Monipuolista tanssimusiikkia esittivät.

Tommys-orkesterin ensimmäisistä sävelistä alkaen tunnetilani tekee harppauksen ylöspäin. Usein aloituskappaleena on ollut sama kappale, jonka nimeä en muista. Melodia on sanoinkuvaamaton. Saxofoni sen saa aikaan. Tom laulaakin hyvin paljon illan aikana ja hänen äänensä vie mukanaan. Millähän oikealla nimellä heidän musiikissaan lähes kaikissa kappaleissa oleva countrysoundi onkaan, mutta se on erityisen hieno ja sopii oikein hyvin mm. hitaaseen valssiin ja polkka/jenkka/masurkkakappaleisiin ja antaa miellyttävän sävyn kaikkeen mitä soittavat. 

Charles Plogmanin karisma ei häivy. Ikä vain lisää hänen charmiaan. Hän osaa ottaa yleisönsä iloisella ilmeellään ja nauravilla silmillään.  Hän esittää uusi kappaleitaan, mutta ei ole unohtanut niitä vanhempia, joista hänet eniten tunnetaan.

Melkein voisin jättää tanssipuolen kommentoimatta, mutta jotain kai on kerrottava. Illan aluksi paikalla oli siinä sahtipuolella, joka rajoittuu tanssilattiaan, muutamia ihmisiä. Alussa oli tanssimassa muutama pariskunta, joista ainakin yhdellä on ihana tyyli tanssia.

Meitä istui jokunen nainen penkissä. Tanssithan siitä tuli, mutta väki oli suurelta osin perustanssijoita. Sentään muutamia hieman laajempaa tanssitaitoa hallitsevia herroja oli paikalla. Tuttuja naisia oli useita, joten aika sujui penkissäkin ihan hyvin. Tällä kertaa minua ei välillä huvittanut olla hakurivissä, sillä en olisi jaksanut useita kappaleita enkä varsinkaan tangoa, kävellä lattialla. Illan alun tangolle haki aina tyylikkäästi puettu hoikka herra. Vaikka olemme tanssineet usein, niin minun jalkani tai kroppani kokee vaikeutta olla mukana hänen omantyylisessä käännöksessä. Silti mielelläni tanssin hänen kanssaan.

Mutta olihan paikalla maan tunnetuin taapertelija, joka osan iltaa vietti piilossa vesipisteen lähellä. Tai hänellä oli janoHymy No, muutama kappale sentään menimme taaperrellen. Oikeesti, hän tanssii vaimonsa kanssa kaikkia lajeja ihan taapertelematta, mutta taitaa itse tykätä tuosta taapertelusanasta. Tanssihymyä se saa ainakin minulla aikaan. Meidänkin tanssimme on kyllä minulle mieleistä tangoa myöten.

Eräs miellyttävä herra haki penkistä kysyen, voiko siitä hakea. Niinpä monet herrat ovat sitä mieltä, että rivissä pitää olla ja ihan edessä, jossa kaikki eivät sovi kuitenkaan olemaan. Illan iloisin hakija oli soitto- ja tanssitaitoinen herra, jonka kanssa buggi sujuu ja tangot olivat myös hyvät. On soittajalle mielestäni eduksi osata tanssia ja näin ymmärtää, mitä me "turakaiset" oikein odotamme hyvältä tanssimusiikilta. 

Väki väheni loppua kohden ja Tommysin hienon musiikin saattelemana jätin lavan tietäen, että pian taas kohdataan. Suosittelen luettavaksi Krouvin lavan tietoja linkistä. Monipuolinen kansan kohtaamispaikka, jossa on kaksi isoa tanssitilaa kätevästi yhdistettyinä. Uudelta mutterin malliselta ikkunalliselta puolelta avautuvat pellot, jonka kasvua on mukava seurata syksyyn saakka ja kuutamoillat tähtitaivaineen loppukesästä antavat muistoisen tunnelman. Lavan esittelytiedoissa kerrotaan onnesta:

"Onni on yksinkertaista iloisuutta. Ilo ei vaadi ihmeitä, kikkoja, tai arpajaisvoittoja. Iloa syntyy pienistä teoista, päätöksistä."