Lauantai 8.12.2007

Yksin en tehnyt tällä kertaa Pesäkallion matkaani. Naapurissa asuva tanssitaitoinen nuori neito lähti mukaani. Sadesää ei vain hellitä. Alkaa jo tottua, että tuulilasin pyyhkijät ovat aina päällä. Hyvissä ajoin olimme perillä. Minulla on tavallinen vaatteidenvaihto-operaatio, johon pieni hetki kuluu aikaa. Sujuu kyllä harjoittelun tuloksena autossakin kuin leikki.

Tuttuja oli paikalla jo heti alussa ja kahvia tuli joutua kahteen otteeseenkin ja samalla maailmanparannusta. Toinen kahvihetki oli miehen kanssa, jonka ajatusmaailmaa ja periaatteita ihailen ja arvostan. Salista levyltä kuulunut tangokaan ei häirinnyt hetkeä. Onni on tuntea edes yksi ihminen, jota voi kunnioittaa. Nykymaailman menossa ihmisistä karsiutuu pois hyviä ominaisuuksia ja jäljelle jää vain minä itse ja mitä minä tarvitsen. Muulla ei ole mitään väliä.

Varjokuva-orkesteri aloitti puoli yhdeksältä 45 minuutin settinsä ja sitä seurasi taas puolen tunnin levymusiikki, joka oli hetkittäin äänentoistollisesti jostain syystä särkyvä. Sellaista en ole ennen ison salin puolella huomannut. Ilta jatkui samalla tavalla. Jokin uusi esitystapa on ne puolen tunnin levyosuudet.

Alussa oli avaraa, mutta pian väkeä ilmaantui ja jossain vaiheessa taisi tulla linja-autolastillinen lisää. Lie olleet tanssijoita tai ei, mutta pientä sekamelskaa lattialla oli. Naisia oli enemmän kuin miehiä ja kun miehissä ei ollut montakaan erityisiä taitoja hallitsevia, niin tanssimiseni sujui pääasiassa muutaman tutun kanssa ja paljon kuuntelin orkesterin soittoa. Naistentunti sujui hapuillessa ja musiikin kuuntelemisellekin jäi aikaa.

Onnekseni paikalla oli muutama käteen käypä herra, joten useammat tangot ja kahdet hitaat valssit sujuivat hyvin ja mieleisesti. Samoin sylitanssit ja eräs niistä saattoi aiheuttaa penkissä istujista paheksuntaa, mutta sen voi myös tulkita kateudeksi. Voiko naisesta olla mukavampaa kuin olla uppoutuneena miehen syliin? No, se oli täydellistä leikkiä tanssin kera erään herran kanssa, joka osaa asian. Ei tanssiminen saa olla liian vakavaa.

Pitkästä aikaa lapinjenkkatuttuni kanssa olin samoissa tansseissa ja se tuntui taas hyvälle. Kuin myös tangot, hitaat valssit ja vauhdikas kävelyhumppa hänen kanssaan. Masurkat ja polkat sopivat myös illan tansseihin miehen kanssa, joka tietää tanssien askeleet ja rytmit hyvin. Hän on eräs niistä harvoista, jonka viennin oikeellisuuteen luotan täysin kaikissa tanssimissamme lajeissa. Mutta polkissa orkesteri poikkesi aiemmin soittamistaan. Liekö lukeneet Tanssi.netin keskustelupalstaa, jossa moitittiin liian hitaista polkista. Säkkijärven polkka by Turo oli kyllä lähellä viedä hengen. Nyt pitää lopettaa heidän minun jaloilleni sopivien polkkiensa kehuminen. No, toinen polkka oli tuttuja entisiä, mutta olikohan siinä tempoa nostettu. Oma kuntoni ei ole paras mahdollinen, mutta eiköhän se korjaannu hiihtämällä lähiaikoina. Viihdekeskuksessa kuun lopulla sitten hyppään ilolla ihan siinä tahdissa missä soitetaan.

Orkesteri esitti myös uusia kappaleita, joita en ole kuullut. Kauniita olivat ja ehkä sopivat uudelle levylleen. Nykyisen levyn kappaleista orkesteri esitti useita ja niihin en kyllästy. Ainakin Unessain ja Sua odotan sekä orkesterin tunnuslaulun Varjokuva. Elviksen kappale Return to sender sopii hyvin tälle orkesterille. Sua kioskilla odotan on myös hyvärytminen kappale. Enää ei muisti toimi, mutta hidasta valssia Yö katseessasi ei kai sitten esitetty. Pidän siitä hyvin paljon. Kauniit sanat ja sävel sekä oikea hitaan valssin nopeus Jokin muu oli tilalla.

Illan kuluessa tanssiväki väheni ja viimeisen setin istuinkin muutaman naisen kanssa orkesterin edessä penkissä. Ikävä kyllä siinä on selin, mutta kylkeä kääntäen saattoi välillä katsoa soittamista - ja soittajia. Orkesterin tavatessani pysähdyn joskus ajattelemaan, miten heidän musiikkinsa voi vallata minut. Pian neljän ja puolen vuoden jälkeen mikään ei ole muuttanut heidän asemaansa sisimmässäni. Ensi tapaamisella heidän soittamisensa löysi suoran reitin mielihyväkeskukseeni ja tanssisieluuni ja se tunne on vain vahvistunut ajan kanssa. Mikään muu orkesteri ei saa sitä samaa aikaan. Hyvää tanssimusiikkia soittavat useat orkesterit, mutta koen sen eri tavalla.