Tulenliekin lauantai-ilta 15.12.2007

Joululomani teki mieli kyllä aloittaa Pekkaniskan Poikien kanssa Ruusulinnassa, mutta Janne Leino ja Charlies ovat olleet näkemättä pitkään, joten suuntana oli sitten Tulenliekki. Onneksi sää on tullut kuivemmaksi eikä loskaa ollut tiellä. Eikä juuri autojonojakaan.

Aluksi paikalla oli vähän väkeä ja levymusiikki soi varttia vaille yhdeksään. Soittokunta olikin syömässä matkavaatteissaan, kun menin paikalle ja siinä muutama sana vaihdettiin ja jouluja toivoteltiin. Lavalle nousikin sitten tyylikkäät puvut päällä olevat miehet. Komea oli rivistö. Solisti laulaa äänellä, joka vain paranee ajan kanssa tai ainakin minusta se kuulostaa tosi hyvälle. Kuuntelun puolelle ilta menikin pääosin, minkä nyt muutamat kappaleet tanssin. Tanssipuolen hoitivat pääasiassa paikalliset tanssijat ja tanssiseurojen jäsenet keskenään. Onhan vaihteeksi mukava katsella erilaisia tanssityylejä, kun kahta samanlaista tanssiparia ei ole.

Paikan muut miehet aika tiiviisti istuivat tai seisoivat nurkkaukseen, joten huolimatta sekahausta en uskaltanut heitä häiritä. Naistenhaku oli yksi nopeimpia toimia, mitä olen nähnyt. Kyllä karjalais-savolaisnaisten reippaus ja vilkkaus oli jaloissakin. Kerta kaikkiaan en ennättänyt tehdä mitään. Herrat kun palauttivat daaminsa, niin toinen oli käsipuolessa ennen kuin askeltakaan herra ennätti ottaa. Kovin kotikutoiset tanssit heillä oli.

Olenhan minä paikassa ollut ennenkin, mutta vastaavaa vaihtotapaa en samanlaisena ole huomannut. Sieltä varsinaisesta hakunurkkauksesta hain erästä tuttua herraa, hitaalle valssille. Toisen hitaan valssin tanssin myöhemmin illalla toisen tutun kanssa, joka oli yksi suosituimpia herroja paikalla ja kai myös monitaitoinen tanssija. Hän haki minua aiemmin tangolle, josta olimme samaa mieltä. Kaikki tangot eivät ole oikeita tangoja, kun niistä puuttuu tangon syvyys ja tunne. Niin tunnettu ja nostalginenkin kuin Satumaa on, se ei ole sellainen tango joka minua sykähdyttää. Sellainenkin tuli levyltä pois lähtiessäni. Vie meidät rakkauteen. Ja myös aiemmin orkesterin esittämät tangot. Olikohan yksi A Media Luz, hieman argentiinalaissävytteinen, Tapani Kansankin esittämä.

Väliaikalevyjä soitti levyemäntä ja hyvin soittikin. Hän kertoi kappaleiden välissä, mikä kappale tulee tanssilajia myöten. Hän teki sen joka kappaleen välissä. Ehkä riittäisi kappaleparin alussa kertoa nimet ja laji. Mutta kaikkiaan hyvä järjestely.

Jälkeenpäin mietin, miten se ilta menikään ja palaahan sieltä pätkiä. Niin kuin kahdet parit buggia, herra haki ja minä hain. Alkuillan levymusiikkina tulivat myös hitaat valssit. Herran askellukset poikkesivat hieman ihan perinteisistä askelista, mutta tulkintaa siinä oli eli hauskat kappaleet. Taisin hakea häntä bugille loppuillasta ja ensimmäinen kappale loppui ennen kuin pääsimme alkuun. Kahdet chachaat eri herrojen kanssa olivat mielenkiintoiset. Vientitavat heillä olivat persoonalliset. Toisen opit olivat kai kotoisin samalta suunnalta kuin omani.

Jäin kaipaamaan kaikkia kansallisia lajeja ja niiden puute vie illasta ison osan pois. Ne kyllä soitettiin joko levyltä tai lavalta vai yksin levyltä, en nyt muista, kun tanssisieluni käpertyi sisälläni itseensä. Samoin oikealle jivelle olisin toivonut pääseväni ja sellainen oli ainakin nikkini mukainen, yksi rytmikkäimmistä jivekappaleista. Ainoana fanina silloin katselin soittajia. Samaisen kappaleen esittää Tomi Markkola. Janne Leino on tehnyt hänelle alkuaan tästä hieman erilaisen sovituksen. Molemmista pidän ja varsinkin kun kumpikin herra on niin valovoimainen esiintyjä.

Eniten iltaani sumensi tangojeni vähäinen osuus lattialla. Tosin tiesin etukäteen, ettei siellä ole niitä herroja, joille olisin sopiva kohde tangoon. Enkä koe iloa tangokävelystä, mihin ilmeisesti olisin voinut osallistua, jos olisin valinnut penkkirivipaikkani toisin tai hakenut itse siellä salin laidalla olevia herroja. Toivon, ettei monta kertaa mieleiseni orkesterit satu sinne. Se kun silloin on suuri kiusaus minulle olla läsnä. Tansseissa kuitenkin ensisijaisesti haluaisin tanssia.

Nyt kuitenkin menee jonkun aikaa tanssin edelle hiihtäminen, jos tanssiakin voin yrittää siinä sivussa. Kyllä valkoinen lumi, tunturit ja joulun aika nollaa satunnaiset tanssin pettymykseni.

Kiitän tanssipäiväkirjassani vierailleita ja toivotan Hyvää ja Rauhallista Joulua.